המזיק השבועי
חרקים, מכרסמים ומזיקים במזון הם בעיה חמורה המטרידה את ציבור הצרכנים מבחינה אסתטית ובריאותית. התיקן הגרמני הוא המזיק הבעייתי ביותר שעמו מתמודדים עסקי המזון.
לתיקן גוון בהיר, באזור החזה שלו שני פסים כהים, ואורכו נע בין 1.5-1 ס"מ. ימי החורף הקרים אמנם מרדימים את רוב החרקים, אך קצב ההתרבות המהיר של התיקן הגרמני מאפשר לו ליצור מושבות של אלפי תיקנים בתוך פרק זמן קצר של חודשים ספורים.
ממדיו הקטנים של התיקן הגרמני הניזון משאריות מזון ופסולת אורגנית, מאפשרים לו לחדור בתור "טרמפיסט" לסחורה המגיעה מספקים (בעיקר באריזות קרטון), להתמקם במחסנים ובכל מקום שיש בו חריצים/סדקים ומקומות שאין אליהם גישה נוחה לניקיון. מאוחר יותר נוטה התיקן הגרמני להתפשט למקומות המספקים לו חום והגנה ויוצרים בעבורו תנאי התרבות אופטימליים: ארונות חשמל ואלקטרוניקה, דפנות נירוסטה של מקררים, מנועים, קירות גבס, ארונות עץ וכדומה.
שיטות הדברה:
בקרה ומעקב
ההתמודדות עם התיקן הגרמני מחייבת לבצע בקביעות, על בסיס חודשי, טיפולי מנע לפי תכנית עבודה שנתית הנבנית בשיתופו של מדביר מוסמך. מטרת התכנית השנתית לצמצם את רמת המזיקים למינימום. השיטה החדשנית להדברת תיקנים הנהוגה היום בעסקי המזון היא שיטת הדברה שיש בה ניטור, בקרה, מעקב, הדברה ומניעה. פעולות המעקב והבקרה מתבצעות באמצעות ערכות ניטור הבודקות את רמת הנגיעות במקום. הערכות מפוזרות בחלל המטבח ובמחסנים במרחקים קבועים ושווים. איסוף ערכות הניטור ובדיקת הממצאים מלמדים על רמת הנגיעות במקום.
טיפול מונע
טיפולי הדברה מקומיים נפוצים הם ערפול, איוד או ריסוס בחומרים כימיים קוטלי חרקים. שיטת העבודה המומלצת של הדברה מקומית היא טיפול קבוע על בסיס חודשי שבו מבצע המדביר הדברה מונעת. את ההדברה מבצעים בעזרת ג'לים (טיפול יבש) במהלך יום הפעילות, והיא אינה מצריכה פינוי של המקום, סגירה או היערכות מיוחדת אחרת.
חובתו של המדביר לעקוב אחר הפעילות ולרשום ביומן ההדברה את שם החומר, ריכוזו, מינון החומר, תאריך הטיפול וכדומה.
אם במהלך הטיפולים השוטפים מגלה המדביר מפגע או ריבוי תיקנים במקום, מומלץ לבצע טיפול יסודי בחומר רטוב (בניגוד לג'ל היבש). טיפול זה מתקיים בשעות הלילה שבהן המסעדה סגורה, ואת הכלים שבמקום יש לכסות או לפנות.
ההנחיות בבוקר שלאחר ההדברה הן לנקות ולשטוף את משטחי העבודה במים ובסבון, ולאחר מכן להשמיד את הסמרטוט. את פעולת הניקיון יש לבצע בעזרת כפפות.
כדי להתמודד בהצלחה עם התיקן הגרמני יש לנקוט גם פעולות מנע. פעולות אלה כוללות בעיקר בדיקה של המזון טרם אחסונו, שמירה על כללי אחסון נאותים (מקום יבש, קריר וסגור היטב), אחסון המזון בגובה של 30 ס"מ מעל הרצפה ובתוך קופסאות סגורות, פינוי אשפה בכל יום והקפדה על אחזקה וניקיון שוטפים של מקום הייצור והאחסון לרבות פילטרים של מנועים, צנרת מסועפת ואזורים העלולים להיות "כיסים" שבהם יתפתחו החרקים.